180 000 supiportsu: laulu- ja tantsupeo toitlustus kui logistiline meistriteos
Laulu- ja tantsupeo suurus ei avaldu üksnes laval või väljakul – sama muljetavaldav on see, mis toimub köögipoolel, selle kaudses ja otseses tähenduses. Üks märkimisväärsemaid ettevõtmisi on kümnete tuhandete peoliste toitlustamine, mis nõuab täpsust, vastupidavust ja hästi toimivat meeskonnatööd. Kes, millist ja kui palju suppi keedab ning millised on kõige suuremad katsumused, sellest räägib lähemalt Airi Tooming, Naiskodukaitse esinaine.
Mida tänavusel laulu- ja tantsupeol osalejatele kehakinnituseks pakutakse?
Traditsiooniliselt pakutakse laulu- ja tantsupeolistele välikateldes valmistatud suppi. Supi valmistame Salvesti supipõhjadest. Sel korral on valikus seljanka, suitsulihaga hernesupp, veiselihaga värskekapsaborš, lihavabana on valikuks hernesupp ja värskekapsaborš. Igal toidukorral on valikus vähemalt üks lihaga ja lihata supp. Täpsem info koostisosade kohta on leitavad laulu- ja tantsupeo kodulehel ning infolehed paneme üles ka toitlustusalale.
Mis aegadel ja mitu korda päevas lauljad-tantsijad süüa saavad?
Sooja suppi ja jäätist saavad kõik peolised kord päevas. Söögiajad on erinevatel liikidel erinevad, et sööjad oleksid päeva peale hajutatud ning söögikord sobituks kenasti konkreetse liigi prooviaja ette või järele. Korraldajate jaoks on see paras katsumus, et see pusle kenasti kokku panna. Varasemad peod on näidanud, et kuigi mahud on üüratud ning inimmassid suured, sujub kogu protsess kenasti. Pikki järjekordi üldjuhul ei teki ning keegi söömata ei jää.
Siiski tasub tekitada endas optimistlik eelhäälestus ning positiivne hoiak. Anname endast parima, et lihvida kogu protsess võimalikult sujuvaks ja detailideni täpseks, ent oleme tänulikud, kui peoline jääb rõõmsaks ja rahulikuks ka siis, kui mõni väiksem tõrge peaks siiski ette tulema.

Kui palju inimesi tuleb peonädalal toitlustada ja kui suur on toidukogus, mida selleks valmistate?
Kokku jagame nädala aja jooksul välja umbes 180 000 supiportsu, see teeb 72 000 liitrit ehk üle 70 tonni suppi. Kõige suurem hulk peolisi tuleb toitlustada laupäeval, 5. juulil. Kui tantsijad ja lauljad tulevad rongkäigust sööma, on neid kokku ligi 50 000. See tähendab ligi kaheksa tundi lakkamatut inimvoogu, kellele jagatakse suppi kahekümnes jagamisliinis.
Kui palju välikööke ja katlaid on kasutusel ning kuidas toimub nende kütmine ja hooldus, näiteks katelde pesu?
Need on kaitseväes kasutusel olevad Hollandi päritolu FHK900 välikatlad, mis töötavad lennukikütusel. Ühte katlasse mahub 450 liitrit suppi, seega ühest katlatäiest saab söönuks umbes 1000 inimest. Lihtne arvutus näitab, et näiteks laupäeval tuleb valmistada pea 50 katlatäit suppi, seega iga katel läbib kaheksa töötsüklit. Kokkade jaoks algab töö varavalges ja kestab lakkamatult 12–14 tundi.
Katlad töötavad vedelkütusel ning nende tõrgeteta toimimise tagab eraldi tehnikute meeskond. Põletite hooldus on võtmetähtsusega ja samas üsna keeruline töö, sest seadmed saavad erakordselt suure koormuse ning vajavad pidevat jälgimist.
Suppi jagame 30-liitristest pottidest, neid on kasutusel 120. Suurima koormusega päeval jagame välja 640 potti suppi. See tähendab, et iga pott on päeva jooksul kasutuses 5–6 korda, ja sama palju kordi tuleb seda ka pesta. Nii käibki koos supikeetmise ja jagamisega ka lakkamatu potipesu, mille eest hoolitsevad kümned naised.
Lisaks on veel üks oluline tööliin – kandikute pesu. Neidki on kasutusel tuhandeid ning iga kasutuskorra järel tuleb kandikud desinfitseerida või suisa pesta ja kuivatada, kui supp on peale loksunud. Siit ka väike palve peolistele: võimalusel võta kandik sõbraga kahepeale. Nõnda saame natukenegi vähendada töökoormust.
Kui palju inimesi on toitlustamise korraldamisega seotud ja kas on ka selliseid ülesandeid, kus ainult naiskodukaitsega läbi ei aja ning läheb vaja meeste abi?
Sel aastal on toitlustusega seotud umbes 160 inimest. Rollid on üsna mitmekesised: kokad, katelde tehnikud, supi jagajad, kandikute pesijad, supipottide vedajad. Omaette roll on ka supipõhjade ettevalmistajatel. Nimelt on supipõhjad 3-liitristes plekkpurkides, mis tähendab, et kokku tuleb avada 12 000 plekkpurki. Seejärel tõstetakse sisu suurematesse anumatesse, millega see omakorda kateldesse viiakse.
Naiskodukaitsja saab kindlasti hakkama kõigi ülesannetega, ent tõsi on seegi, et osa töid nõuab suurt füüsilist jõudu – näiteks supipottide vedu jagamisliinide juurde, põletite hooldamine ja katelde alla tõstmine. Nõnda on meil abiks ka umbes 15 kaitseliitlast, kelle oskused ja füüsiline jõud kuluvad selles suures ettevõtmises hädasti ära.
Eelmine kord enam ühekordseid nõusid ei võinud kasutada, kuidas teil läks uue süsteemiga harjumine ja kas seekord teete midagi teisiti?
Korduvkasutatavate nõude kasutamine ei tekitanud märkimisväärseid probleeme – süsteem toimis hästi ja saame jätkata eelmisel korral sissetallatud rada.
Mida veel tooksite esile toitlustuse korraldamise osas?
Logistika korraldamise vaatest on veel üks huvitav ja samas väljakutseterohke ülesanne toitlustamise kahel esimesel päeval, kus tantsupeolised teevad proove kaheksal erineval väljakul üle terve Tallinna ning üks väljak on isegi Viimsis. Kuna toitlustamine on enam-vähem samas ajaaknas ning liiklemine Tallinnas võtab omajagu aega, siis peame arvestama, et vajame korraga kaheksat toidujagamise meeskonda ning sama palju mahukaid transpordivahendeid, millega supp kohale viia. Keeruline ja ühtaegu põnev väljakutse!
Autor: Karmen Kaukver